Какво означават HD-TVI/ AHD/ CVI/ CVBS режимите в аналоговите системи за видеонаблюдение?

HD-TVI (High Definition Transport Video Interface), AHD (Analog High Definition), CVI (Composite Video Interface), и CVBS (Composite Video Baseband Signal) са различни формати за предаване на видеосигнал в системи за видеонаблюдение. Ето какво представлява всеки от тези режими:

 1. HD-TVI (High Definition Transport Video Interface):
  • HD-TVI е технология за предаване на видеосигнал, която позволява предаването на високо разделителна способност (High Definition – HD) през стандартния коаксиален кабел.
  • Този формат предоставя високо качество на видеосигнала, поддържа резолюции като 720p и 1080p, и осигурява дистанционно предаване на видео без загуба на качеството на сигнала на разстояния до няколко стотин метра.
 2. AHD (Analog High Definition):
  • AHD е подобен на HD-TVI и предлага аналогични функции за предаване на високоразделителни видеосигнали по коаксиален кабел.
  • Също така поддържа резолюции като 720p и 1080p и е съвместим със стандартните аналогови видеорекордери.
 3. CVI (Composite Video Interface):
  • CVI е още един формат за предаване на високоразделителни видеосигнали, който използва коаксиален кабел.
  • Подобно на HD-TVI и AHD, CVI също поддържа резолюции като 720p и 1080p и предлага високо качество на изображението.
 4. CVBS (Composite Video Baseband Signal):
  • CVBS е стандартният аналогов видеосигнал, който се използва в телевизионните системи от много години.
  • Този формат не предоставя високоразделителна способност и има по-ниско качество на изображението в сравнение с HD-TVI, AHD и CVI.

Изборът на режим зависи от конкретните нужди и средства на системата за видеонаблюдение, както и от съвместимостта с оборудването, което се използва. HD-TVI е най- често предпочитан формат заради високата разделителна способност и сравнително лесната им инсталация в съществуващи аналогови системи. AHD, CVI и CVBS се използва по-рядко в нови инсталации поради липсата на качество на картината.